Взуття для активного зимового відпочинку: тренди

Настання зими – не привід відмовлятися від розваг. І необов'язково мова може йти про гірськолижний туризм. Величезне задоволення приносять походи по пересіченій місцевості, одноденна поїздка на природу, інші види активного відпочинку. Щоб такі мандрівки були приємними, слід подбати про екіпірування – правильно вибрати одяг і, звісно ж, взуття. Тут категорично не підходять призначені для міських тротуарів зимові чоботи, черевики або кросівки.

Як підібрати взуття для активного відпочинку: загальні поради

Перш ніж купувати той чи інший вид взуття для зимових розваг, слід враховувати, що конкретно ви збираєтеся робити. Зимовий відпочинок охоплює різноманітні види активності, і правильно підібране взуття відіграє ключову роль у вашій безпеці та комфорті.

Наприклад, якщо передбачається пересування по глибокому снігу, потрібні не кеди, а взуття з високими халявами. Враховувати слід і температурні умови. Є моделі різних видів взуття для помірної зими і для екстремальних морозів. Від цього залежить і необхідний рівень утеплення. Важливу роль при виборі взуття для різних видів активності відіграють і такі показники, як:

  • матеріал виготовлення верху виробів;
  • вид покриття;
  • водонепроникність.

Взуття, незалежно від його виду, треба вибирати за розміром з урахуванням можливого використання утеплювальної вставки або теплих шкарпеток. Воно повинно мати оптимальну вагу, забезпечувати стопі надійну фіксацію, а гомілкостопу - необхідну підтримку. Під час вибору взуття слід враховувати не тільки загальні, а й конкретні для кожного виду відпочинку чи розваги рекомендації.

Взуття для походів

Обираючи взуття для походів, слід звертати увагу на такі елементи й особливості:

  • підошва – вона має бути широкою, забезпеченою протектором для забезпечення хорошого зчеплення з різними типами поверхні;
  • фіксація – особливо це важливо для високих моделей, хороша фіксація халяв, хороша фіксація халяв яких запобігає потраплянню снігу всередину взуття;
  • водонепроникність – захист від вологи і снігу добре забезпечують мембрани GORE-TEX і аналогічні їм матеріали;
  • теплоізоляція – тепло в холодну погоду забезпечує доданий утеплювач.

Хорошим вибором для походів узимку можуть стати, наприклад, зимові кросівки на мембрані з вбудованими гетрами.

Взуття для гірського туризму

Відпочинок у гірській місцевості вважається найпоширенішим видом зимового туризму. І йдеться тут не тільки про катання на лижах, санках тощо. Це можуть бути походи в гори з метою подихати гірським чистим повітрям, насолодитися чудовими пейзажами. Щоб приємні моменти не були зіпсовані, слід підбирати відповідне взуття з урахуванням:

  • стійкості для забезпечення стабільності на кам'янистій місцевості;
  • зносостійкості - матеріали підошви і верхнього шару мають бути досить міцними, щоб впоратися з умовами гірської місцевості;
  • можливості встановити шипи під час подолання слизьких ділянок.

Це можуть бути подвійні зимові черевики для "снігового" альпінізму з підошвою, що не згинається, і рифленим протектором, які досить вільно сидять на ногах.

Взуття для зимового туризму

Для цих цілей рекомендується використовувати трекінгове взуття - спеціальні черевики або зимові кросівки. Під час вибору взуття для зимового туризму слід звертати увагу на його теплоізоляцію, амортизацію, невелику вагу.

Взуття для поїздок і подорожей

Для цих цілей виробники пропонують безліч варіантів взуття. Кожен з них актуальний для певних умов. Наприклад, в екстремальних умовах більше доречні чоботи, а кросівки, навіть у їхньому зимовому варіанті, не підійдуть. Вибір конкретного виду зимового взуття залежить від планованих активностей, погодних умов і особистих уподобань. У будь-якому разі вироби мають відрізнятися:

  • зручністю і комфортом;
  • легкістю і пластичністю;
  • відповідним утепленням;
  • можливістю регулювання за допомогою шнурівки або застібки;
  • простотою в догляді.

Розмір будь-якого взуття для поїздок і подорожей у зимовий період року потрібно підбирати з урахуванням можливості надягати теплі шкарпетки. Вироби мають бути виготовлені з водонепроникних матеріалів, забезпечувати надійний захист не тільки від холоду, а й від снігу, дощу, сльоти.

Крім того, взуття для зими, чи то кеди, кросівки, чоботи або черевики, має гармонійно поєднувати в собі функціональність і стиль, легко вписуватися в різні образи під час подорожі. Вибравши взуття відповідно до цих критеріїв, людина буде готова до подорожі, різноманітних пригод і навіть форс-мажорів.

На що звернути увагу

Обираючи зимове взуття для того чи іншого виду активності, слід звертати увагу на низку ключових аспектів:

Стійкість на будь-якій поверхні

Цей параметр багато в чому залежить від наявності протектора і його якості. Він має забезпечувати стійкість на снігу, льоду та інших поверхнях.

Шипи

Безпека внаслідок додаткового зчеплення забезпечується наявністю на взутті шипів.

Водонепроникність верхнього шару

Захистити ноги від снігу, дощу і сльоти зможе тільки взуття, верхній шар якого буде виготовлений з водонепроникного матеріалу (відмінний варіант - мембрана GORE-TEX).

Водонепроникність внутрішнього покриття

Проникненню вологи всередину запобігає наявність внутрішнього водонепроникного покриття у вигляді багатошарової підкладки.

Пластичність взуття

Така якість як пластичність і гнучкість необхідна взуттю для забезпечення комфортного пересування по снігу. Особливо це актуально для бігу, катання на гірських лижах та інших активних видів відпочинку.

Теплоізоляція

Навіть у найхолодніших умовах зберегти ноги в теплі допоможе якісна теплоізоляція.

Підошва

Цей елемент взуття має одночасно забезпечувати хороше зчеплення та амортизацію. Тому важливими якостями підошви є водночас міцність і гнучкість.

Зносостійкість

Звертати увагу слід і на зносостійкість матеріалу, адже зимове взуття купують не на один сезон.

Розмір

Розмір взуття має підбиратися з урахуванням того, щоб його можна було носити з теплими шкарпетками. Враховувати слід і те, що в холод ноги можуть трохи набрякати.

Вага

Щоб ноги менше втомлювалися під час руху, слід підбирати взуття оптимальної ваги (для ходіння та бігу - легше, для пересування на лижах - дещо важче).

Висота халяви

Щоб захист від холоду та снігу був максимально ефективним, перевагу слід віддавати взуттю з високими халявами.

Амортизація під час ходьби

Важливою властивістю взуття, особливо під час руху нерівними поверхнями та снігом, є якісна амортизація.

Фіксація

Для забезпечення комфорту під час руху та запобігання травмам взуття має надійно фіксуватися на ногах.

Вибрати ідеальне взуття для активного зимового відпочинку, що відповідає цим рекомендаціям, можна в інтернет-магазині "Конфіскат".